Tannbleking – få hvitere tenner i dag

 

Tannbleking kan være et godt alternativ for dem som føler at tennene er misfargede eller ikke lyse nok. Bleking av tenner er ikke skadelig hvis det utføres på riktig måte og på ”riktige” tenner. Det innebærer at tennene som skal blekes ikke bør ha hull/tannråte, og heller ikke ha dårlige fyllinger.

En tann består av tre deler. Innerst ligger pulpa som hovedsakelig består av nerver og blodårer. Rundt pulpa ligger dentinet . Det er en tykk og hard substans med relativt gul farge. Ytterst ligger emaljen. Den er gjennomskinnelig og tynn,men veldig hard og tett og beskytter mot ytre påkjenninger. Under blekeprosessen trenger blekestoffet gjennom emaljens små sprekker og porer og inn til dentinet . og bleker det gule dentinet til en lysere farge.

Rommen Tannlegesenter tilbyr hjemmmebleking.

 

tannbleking

 

Hjemmebleking

 

Behandlingen begynner med at tannlegen tar et avtrykk av tennene. Så fremstilles en individuelt tilpasset blekeskinne. Denne skinnen har som oppgave å holde det aktive blekestoffet på tennene. Etter en enkel opplæring i bruk av skinnen, kan tannblekingen starte. Man bleker i 30-45 minutter 1-2 ganger om dagen.
 Noen har tenner som er enkle å bleke, andre har vanskeligere tenner. Derfor varierer blekeperioden for hver enkelt person, alt fra 3-4 dager og opptil 3 uker.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge effekten av bleking varer, den varierer med bl.a røyke- og snusvaner, mat- og drikkevaner. Vi anslår likevel at man som regel har effekt i minimum to år.

Tannbleking er som nevnt ikke farlig hvis det blir utført riktig. Ubehag som ising og sårhet i tannkjøttet kan oppstå. Dette er mer vanlig med stolbleking da konsentrasjonene på virkestoffet er høyere. Symptomene forsvinner etter at blekingen er ferdiggjort.

 

Misfarging av tennene

 

Tennene har ulike nyanser av lysegult eller –grått. Hjørnetennen (nr 3 fra midten) er oftest litt gulere enn de andre tennene. Gule tenner kan være en utfordring og vanlige årsaker for misfagring av tenne inkluderer:

  • Snus
  • Røyking
  • Kaffe
Share This